F:\Bilder\CEI-Bois Romania 2016\DSC07548.JPG
Foto:Hilde Tellesbø

Sagbrukene viktig for grønt skifte i Europa

I utviklingen av grønn økonomi spiller sagbruksindustrien i Europa en nøkkelrolle. På generalforsamlingen til den europeiske bransjeorganisasjonen EOS i Romania ble kunnskap om bruk av tre og sidestrømmer trukket fram som essensielt for bioøkonomien.

- Bioøkonomien og treindustriens bidrag har stort fokus i næringen i Europa, sier Hilde Tellesbø, adm. dir. ved Treteknisk som representerte Treindustrien under årsmøtet til The European Organisation of the Sawmill Industry som ble avholdt i Romania 16. juni.

alt

Det er altså ikke bare i Norge det er fokus på grønt skifte. Hennes inntrykk er at det er optimisme i bransjen i Europa knyttet til det grønne skiftet.

- Det var stort fokus på muligheter og dører som åpnes for treindustrien når miljø og bioøkonomi blir mer og mer viktig, sier hun.

I forbindelse med generalforsamlingen fikk deltakerne også en omvisning på det helt nye, industrialiserte og høyteknologiske fabrikkanlegget i Reci som åpnet for et år siden.

- Det var top notch av moderne teknologi og en utrolig flyt i produksjonen, forteller Hilde Tellesbø.

Ved anlegget i Reci tar man utgangspunkt i produktet som skal lages, og ikke råvaren forteller Tellesbø.

- Tømmer ble sortert på forhånd etter stryke og størrelse og så lagde man et produkt av gangen. Når man var ferdig med dette produktet, ble det lagt om til en nytt produkt. Fabrikkanlegget var tilrettelagt for å utnytte alle deler av tømmerstokken, og det var lite restråstoff som ikke ble til produkt på stedet.

Tellesbø mener det er nyttig å se andre måter å jobbe og tenke på.

- Det er ikke sikkert det er egnet med slike anlegg i Norge, men vi kan helt sikkert plukke med oss noen av elementene.

Her kan du lese hele pressemeldingen fra EOS: