Tester ut roboter

Teknologi på timeplanen

Treindustrien arrangerte fagdag hos Mechatronics Innovation Lab for å lære mer om roboter, sensorer og annen spennende teknologi i Industri 4.0.

 - Det ligger store muligheter for utvikling ved smart bruk av ny teknologi, sier Heidi Finstad, administrerende direktør i Treindustrien.

På kurset hos Mechatronics Innovation Lab i Grimstad fikk deltakerne lære mer om mulighetene for innovasjon som ligger i Industri 4.0, innenfor bruk av blant annet Big Data, sensorteknologi og robotisering.

 - Industrien vil være i front for å utnytte mulighetene teknologisk utvikling gir, sier Finstad.

alt

De siste årene er det investert i ny teknologi i norsk treindustri. Noen eksempler er røntgensortering av tømmerstokken hos Moelven, nytt kamerasorteringsanlegg hos Bergene Holm og nytt anlegg for overflatebehandling hos Gausdal Bruvoll der sensorteknologi spiller en viktig rolle.

- Norsk treindustri har allerede kommet langt når det gjelder automasjon, og det satses videre, sier Finstad.

Kursdeltakerne fikk se en rekke eksempler på gode løsninger og lære om det aller nyeste på markedet innen blant annet sensorteknologi. De fikk også prøve seg i praksis i robotlab’en.

- Det er mye spennende innenfor sensorteknologi som vi kan bruke på produksjonslinjene vi har. For eksempel når det gjelder forebyggende vedlikehold, sier Jørn Nørstelien, administrerende direktør i Gausdal Bruvoll.

Også Trond Mæhlum, daglig leder ved Begna Bruk, hadde nytte av fagdagen.

- Det er veldig interessant å lære mer om sensorikk og roboter. Det finnes relativt enkle løsninger som kan være kostnadseffektive. Treindustrien har nok mer automasjon fra før enn mange er klar over, men det går alltid an å ta det et steg videre, oppsummerer Mæhlum.