Industrielt trebyggeri
Industrielle løsninger for bygging i tre kommer i mange ulike varianter. Fra prekuttede "byggesett" som kommer ferdig tilpasset og nummerert og settes sammen på byggeplass, til elementer, massivtre, limtrekonstruksjoner og moduler. Yttervegger, innervegger, gulv og tak i store bygg deles ofte opp i flate elementer som produseres i fabrikker og settes sammen på byggeplassen. Elementene kan bygges opp av lette, platekledde trekonstruksjoner eller av massivtre. Ved å prefabrikkere ferdig innredete deler av bygget eller rom, ofte kalt byggmoduler, kan kvaliteten økes og byggetiden reduseres. Boliger, hoteller og kontorer er velegnet for modulbygging i tre. Fohåndskuttede materialer kan anvendes for å forenkle bygging på plassen eller som ledd i prefabrikasjon av elementer og moduler. I store bygg med forskjellige brukskrav i ulike deler vil det være rasjonelt å kombinere flere byggesystemer i tre og å anvende betong og stål i tillegg til tre.
Eksempler på industrielle løsninger er:
- Elementer
- Moduler
- Limtreløsninger
- Massivtre
- PreCut / konstruksjonspakker
- Søyler og bjelker
- Etasjeskillere
Du kan lære mer om de ulike byggemetodene og det å bygge støre bygg i tre i Treveilederen.
Industrielt Forum i Treindustrien
I Treindustriens forum for industrielt trebyggeri samles medlemsbedrifter med fokus på høy ferdigstillelsesgrad og prefabrikasjon, samt effektiv industriell produksjon.
Industrialiseringen i byggenæringen pågår for fullt, og det kreves god oppfølging for å utløse mulighetene for bransjen. Det innebærer økt automatisering og optimalisering av dagens produksjonsanlegg, og rom for nye byggemetoder, produkter og prosesser. Moduler, treelementer og massivtreelementer er en del av dette, i tillegg til en rekke andre trebaserte produkter med høy ferdigstillelsesgrad.
Arbeidsområder som Treindustriens industrielle forum følge opp:
-
Industriell produksjon, automatisering, effektivisering, innsamling av data fra produksjonen m.v
-
Industrielt byggeri, løsninger til markedet med høy ferdigstillelsesgrad
-
Kobling mellom kundebehov og produksjon, tett samarbeid med entreprenører, boligprodusenter, bestillere m.v
-
Oppfølging av rammebetingelser, myndighets- og kundekrav som driver for utvikling i industrielt byggeri. Oppdatering og involvering slik at bedriftene kan rigge seg for å møte konkurransen og krav som er vesentlige for markedsadgang.
Forumet ledes av Fagsjef for utvikling Tina Sletbak-Akerø.