Sirkulærøkonomi Treindustrien
Illustrasjon: Treindustrien

Sirkulær økonomi

Tre er i seg selv en sirkulær råvare når det forvaltes riktig. Samtidig kan treindustrien være med å levere løsninger for en mer sirkulær byggenæring.

Skogens ressurser er i seg selv sirkulære - forutsatt at man forvalter dem fornuftig og bærekraftig. I Norge hogger man mindre enn det som vokser til i skogen hvert år. Faktisk avvirkes under 50 prosent av den årlige tilveksten i skogen. Skogbruket i Norge er sertifisert, som bidrar til at de som kjøper produkter laget av tømmer kan være trygge på at råstoffet kommer fra en bærekraftig skog.

Det er to sertifiseringsordninger for skog i Norge, PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) og FSC (Forest Stewardship Council). 

Byggenæringen står for en stor del av ressurs- og materialbruken i verden. Overgangen til en sirkulær økonomi betyr en overgang fra "bruk og kast"-modellen til et system med betydelig redusert ressursbruk, samtidig som den økonomiske produksjonen øker.

Tre som brukes i bygg må ha lang levetid som byggevare. Satsing på kvalitet, løsninger som varer lenge og som er fleksible/gjenbrukbare er viktig for å oppnå det. Når treverket ikke lenger kan nyttiggjøres som byggemateriale er det en mulig ressurs i flere sektorer, og til energiformål. Modellen viser sammenhenger og muligheter for sirkulære løsninger på tvers av sektorer.

alt

Forleng levetiden på dagens bygg

For omstilling til en sirkulær byggenæring er et viktig tiltak å forlenge levetiden på dagens bygg. For å bidra til økt ombruk bør en byggherre alltid vurdere rehabilitering i stedet for å rive. Det vil kreve nærmere analyse i hvert enkelt tilfelle i tidlig fase, før man bestemmer hva som skal skje med bygget. Det kan ligge muligheter både i ombygging, energieffektivisering, ny bruk og påbygg. Ved å bygge på etasjer på dagens bygg utnyttes arealressurser og eksisterende infrastruktur. Tre er et lett materiale som kan bidra til gode løsninger i den sammenheng. Det kan også være mulig å beholde fundamentering og bærekonstruksjon som står for det store volumet av ressurser/materialer i et bygg.

Avfallsreduksjon

Det ligger stort potensiale i avfallsreduksjon i produksjon og på byggeplass. Industrielle løsninger og større grad av prefabrikasjon kan være en del av dette, og innen plassbygde konstruksjoner kan større fokus på riktige materialer og nøyaktige mengder i prosjekteringsfasen gi gevinster. Avfallsreduksjon krever samarbeid mellom flere ledd i verdikjeden.

Kvalitet i sentrum

Ved ombruk er det viktig at kravene til produkter og bygg gjennom ulike regelverk som forskrift om dokumentasjon av byggevarer (DOK) og byggteknisk forskrift (TEK) oppfylles. Det er avgjørende at kvalitet er i sentrum også ved ombruk, og helse- og miljøfarlige stoffer må håndteres forsvarlig. I tråd med en sirkulær tankegang med forlenget levetid, ombruk og resirkulering er det stort fokus på utvikling av nye produkter med økt holdbarhet og bestandighet, som enklere kan demonteres og som kan tilpasses nye behov. God produktdokumentasjon er også et viktig satsingsområdet. 

Digitalisering kan gjøre ombruk enklere

Ombruk av byggevarer fremover må gjøres enklere og digital produktinformasjon som følger produktet og bygget må på plass. Det pågår nå et viktig arbeid i EU med innføring av digitale produktpass, som også vil omfatte byggenæringen.

Krever endringer og virkemidler

En overgang til sirkulær økonomi vil kreve endrede forretningsmodeller, der tjenesteøkonomi vil bli viktig. En satsing på sirkulærøkonomi i bygg og anlegg øker behovet for forskning og utvikling i egne satsinger/ programmer innen sirkulærøkonomi gjennom virkemiddelapparatet. Treindustrien mener både regelverk og offentlige anskaffelser må brukes aktivt for å få til en overgang til sirkulær økonomi.